Probleem met insecten

De lading tarwe was opgeslagen in vakken op de grond in een grote loods. In de loop der tijd is de partij tarwe besmet geraakt met diverse insecten zoals graanklanders en graanboorders. De partij tarwe is verkocht aan een verwerkende instantie en alvorens zij de tarwe in hun fabriek binnenhalen, moet deze partij schoon zijn van insecten.

Voor welke oplossing is gekozen?

De tarwe is beladen in een duwbak welke een inhoud heeft van circa 4.200 m3. Vervolgens is de duwbak met een duwboot naar een kade in de haven gebracht, waar het team van Fumico vervolgens is begonnen met haar begassingsactiviteiten. Aan het einde van de afdichtingswerkzaamheden waarbij de duwbak geheel in ingepakt met speciale doeken, is het fumigant Fosforwaterstof ingebracht. Het gas is zich tijdens de blootstellingstijd door de lading gaan verdelen waarbij het de aanwezige insecten heeft afgedood.

Resultaat

De concentraties van het gas Fosforwaterstof (fosfine, phosphine, PH3) zijn tijdens de begassing continue gemeten. Na het behalen van de doelwaardes is de ontgassing van de duwbak met graan gestart en na verloop van tijd is er een gasvrijverklaring afgegeven.

Het resultaat is een volledige afdoding van alle insecten in alle stadia (dus ei, larve, pop, imago) van alle behandelde tarwe in de duwbak.