De BMSB

Plaag Locaties

De Bruin gemarmerde Stinkwants (BMSB) leeft in verschillende landen, maar kan zorgen voor verandering aan de biodiversiteit als dit insect naar andere landen reist. Voornamelijk in de Landbouw komt dit insect als plaag voor in Taiwan, China, Japan en Korea. De BMSB zorgt namelijk voor schade aan landbouwproducten van onder andere fruit, groente en natuur.

Het grootste besmettings- en verspreidingsrisico van land naar land vindt plaats tijdens de export van goederen. Met name voertuigen en containers in de winterperiode. Dit heeft ertoe geleid dat de BMSB zich nu ook verplaatst heeft naar Europa en Zuid-Amerika.

Australië en Nieuw-Zeeland hebben daarom maatregelen genomen om dit insect te weren. De verspreiding van het insect vindt voornamelijk plaats in het najaar en de winter. De Brown Marmorated Stink Bug is in deze periode niet actief in de gewassen en zoekt een donkere en droge plek op om te overwinteren.

Kenmerken BMSB

De naam geeft al aan dat de BMSB een bruin insect is die onder de stinkwants familie valt. De wetenschappelijke Latijnse naam van dit insect is Halyomorpha halys. De specifieke BMSB is sinds 1998 actief in de huidige vorm. Het lichaam bestaat uit een schild met verschillende kleuren bruin en witte stippen/vlekken. Het laatste gedeelte van de naam is te danken aan de geurklieren die de BMSB heeft. Wanneer het insect aangeraakt wordt, geeft deze een geur af die naar koriander ruikt. Het insect is hiermee beschermd tegen hagedissen en vogels.

Een volwassen exemplaar is ongeveer 17 millimeter lang en leeft van een aantal maanden tot een jaar. Het verspreidingsrisico wordt versterkt door het feit dat een vrouwtje in haar hele leven 400 eitjes kan leggen. Deze nakomelingen kunnen vervolgens schade veroorzaken aan gewassen door gebruik te maken van hun zogenaamde: proboscis. Met hun verlengde neus zuigen ze van eten en planten. Dit veroorzaakt ongewenste schade aan de gewassen, onder meer in Australië en Nieuw-Zeeland.

Meer informatie:
Bestrijding BMSB
Heat Treatment BMSB
BMSB Fumigation

Download folder:
Folder BMSB (PDF)

Fumico: uw erkende provider!

Fumico heeft meerdere locaties in Nederland en omliggende landen om behandelingen uit te voeren tegen de BMSB. Fumico is erkend provider en gecertificeerd door de overheden van Australië en Nieuw-Zeeland om deze behandelingen uit te voeren en de benodigde BMSB-certificaten voor export af te geven.

Meer informatie?

Neem gerust contact met ons op over de mogelijkheden! Wij leggen u graag uit wat wij u kunnen bieden in verband met het behandelen van containers en goederen naar Australië en Nieuw- Zeeland. Wij horen graag waarmee wij u van dienst kunnen zijn!

Maak kennis met ons!

Wilt u meer informatie, een goed deskundig advies of een vrijblijvende offerte ? Neem dan contact op met Fumico.

Neem contact op