ISPM 15 begassen

In houten verpakkingsmaterialen, bijvoorbeeld pallets, stuwhout, deksels van kratten, houten kratten en kisten, komen doorgaans levende houtaantastende insecten voor. Om verspreiding van de hierin aanwezige insecten te voorkomen met alle gevolgen van dien, door de hele wereld heen, zijn maatregelen opgesteld.
Deze maatregelen zijn vervat in de ISPM 15. De ISPM 15 is opgericht door de International Plant Protection Convention (IPPC) en is vastgelegd in het boekwerk ‘Guidelines for regulating wood packaging material in international trade’ (bron www.smhv.nl). De SMHV, Stichting Markering Houten Verpakkingen, zorgt dat het Nederlandse deel van de ISPM 15 goed georganiseerd is.

ISPM 15 begassen is een mogelijkheid om te voldoen aan de aan de orde gestelde richtlijnen. Het hout moet behandeld zijn tegen de aanwezigheid van houtvernielende insecten. Fumico kan uw houten verpakkingsmaterialen begassen. Conform de richtlijnen van het importerende land krijgt u van Fumico een begassingscertificaat. Dit fumigatie certificaat toont aan het importerende land aan dat het hout is behandeld door middel van gifgas, te weten het gas Sulfuryldifluoride. Met een correcte uitvoering van gassen met sulfurylfluoride wordt er met zekerheid voor gezorgd dat alle houtvernielende insecten in alle stadia (ei, larve, volwassen exemplaar) zijn afgedood.

LET OP: Op dit moment is het nog zo dat het gas Sulfuryldifluoride nog niet officieel is geregistreerd bij de IPPC. Het gas dat wel bij de IPPC geregistreerd staat is Methylbromide (MB). Methylbromide is echter verboden in Europa en kan derhalve niet als gasvormig bestrijdingsmiddel worden ingezet. Sulfurylfluoride is als het ware de opvolger van methylbromide, maar officieel dus niet op de lijst van de IPPC en daarmee niet officieel gekenmerkt in de ISPM 15. Wij adviseren u om dit te melden aan het importerende land, hen dit voor te leggen en te vragen om goedkeuring voor het gebruik van Sulfurylfluoride.

Export van hout, bijvoorbeeld verstuurd in export containers, waarbij het hout is behandeld conform de richtlijnen die aan de orde gesteld zijn in de ISPM 15 richtlijnen, hoeven niet voorzien te zijn van een fytosanitair certificaat of plantenpaspoort.

Wenst u meer informatie of een advies op maat? Neem gerust contact met ons op.

 

Maak kennis met ons!

Wilt u meer informatie, een goed deskundig advies of een vrijblijvende offerte ? Neem dan contact op met Fumico.

Neem contact op