Probleem met insecten

De rijst met de insectenbesmetting is in containers vanuit het buitenland naar Nederland geïmporteerd. De besmette rijst welke van oorsprong al in de lading zat, ga je uiteraard niet in je fabriek in het verwerkingsproces binnenhalen en derhalve is er voor gekozen om in de Rotterdamse haven op de terminal deze 14 containers te gaan begassen.

Voor welke oplossing is gekozen?

Het begassen van rijst en diverse andere soorten voedsel is in Nederland toegelaten om uit te voeren met het gas fosfowaterstof. Na afdichting van alle deuren, luiken, kieren en gaten is het fumigant fosforwaterstof ingebracht. Het gas is zich tijdens de blootstellingstijd door de lading gaan verdelen waarbij het de aanwezige insecten heeft afgedood.

Resultaat

De concentraties van het gas Fosfine zijn tijdens de begassing in alle 14 containers continue gemeten. Na het behalen van de doelwaardes is gestart met de ontgassing van iedere container. Na natuurlijke en extra ventilatie door middel van ventilatoren is er na verloop van tijd, uiteraard na diverse concentratie-metingen, een gasvrijverklaring afgegeven.

Het resultaat is volledige afdoding van alle insecten, waaronder de Rijstmeelkever (Tribolium Confusum) en de Kastanjebruine Rijstmeelkever (Tribolium Casteneum), in alle stadia (dus ei, larve, pop, imago).